dissabte, 20 de desembre del 2014

X. El fruit de la Sarracenia

Ara que ja sabem que la nostra planta produeix flors a la primavera, hi ha una sèrie d'interrogants que se'ns apareixen. Produeix també un fruit? Totes les plantes que tenen flors produeixen fruit?

Alguns membres del grup en un principi opinaven que no, que no totes les plantes amb flor produeixen fruits, per exemple les roses. Uns altres van dir al contrari, que per lògica tota flor produeix fruit perquè aquest és el resultat de l'òvul fecundat. Tot i així, a vegades no adopta una forma habitual del fruit comú que coneixem o simplement no hem vist mai el fruit d'algunes plantes, com és el cas de la rosa.

Després d'estar-ho debatent, vam concloure que sí, que totes les plantes amb flor produeixen fruit i que dins d'aquest hi trobem la llavor, encarregada de garantir el naixement de noves plantes. Per tant, la nostra planta també havia de produir algun fruit i alguna llavor concreta.

Vam visitar algunes botigues i gardens per demanar si disposaven del fruit que produeix aquesta planta però ens van dir que no, perquè no era època. Tot i així, ens en van donar algunes llavors.
Són així:

Les llavors de la Sarracenia



Com podem veure a la imatge les llavors d'aquesta planta són de la mida d'un gra de cafè, són de color marró clar i tenen la superfície rugosa.

Observant les característiques de la flor i les llavors vam intentar deduir com seria el fruit que les guarda. Tenint en compte que la flor no és molt grossa i que penja cap avall, teníem clar que no podia ser un fruit molt gran i veient la mida, la forma de mitja lluna que tenen les llavors i la gran quantitat que ens en va vendre el botiguer, vam deduir que probablement el fruit és una espècie de closca o fruit sec que guarda moltes llavors a l'interior  que no pesa gaire.

Tot seguit en vam buscar una imatge i vam veure que les nostres deduccions eren força encertades:


El fruit de la Sarracenia
Havíem dit, també, que el fruit és el resultat de l'ovul fecundat. És per això que al preguntar-nos on creix aquest fruit que hem vist vam estar tots d'acord que ho feia a l'ovari de la flor, que queda just al centre i està cobert pels pètals i sèpals. 

La flor amb el el fruit encara verd al centre


El fruit i les llavors en creixement a l'ovari de la flor

Podem concloure, doncs, que la Sarracenia Purpurea es reprodueix sexualment i, per tant, produeix flor i fruit a la primavera.










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada