dilluns, 15 de desembre del 2014

VIII. Un nou descobriment

Tal i com vam comentar a l'última entrada, el pas següent era investigar i reunir-nos per parlar sobre l'obtenció de nutrients de la planta a través de la caça. Durant aquests dies, però, un dels membres del grup va comentar que la seva Dionea muscipula també s'estava tornant negra, tal i com li havia passat a l'altra planta a l'entrada anterior. Com vam dir, crèiem que aquest canvi de color era degut a la falta d'aigua i a l'excés de llum solar, però cada vegada en tenim més dubtes. 

Algunes pinces s'han tornat negres


Ens vam reunir i vam creure convenient investigar sobre el que estava passant i fer-ne una observació acurada. Gràcies a això, ens vam adonar que les pinces que es tornaven negres, al cap d'uns dies queien sobre la terra del test i desapareixien, A més, uns dies més tard de sobte hi havia uns brots nous que començaven a créixer (tal i com es veu a la imatge anterior). Això ens va trencar els esquemes perquè, d'una banda semblava que la planta estava morint però, d'altra banda, vèiem que neixien noves pinces. Amb tots aquests dubtes vam acabar reformulant la nostra investigació.

I el resultat va ser molt sorprenent. No només no estava morint sinó que tots aquests canvis es devien al procés de reproducció. Resulta que quan la planta caça un insecte, la pinça que l'ha capturat es torna negra, cau i s'asseca. Per cada pinça que cau en surt una de nova. D'aquí els nous brots que estaven sortint a la nostra planta.

Pel que hem trobat a Internet, la dionea es reprodueix asexualment per fragmentació, és a dir, produint noves plantes a la base del rizoma. D'aquesta manera la planta es va regenerant contínuament, cosa que, en el nostre cas, ens permet intuir que la planta està viva i, a més, està caçant.
Aquest tipus de reproducció li serviria, en un habitat natural, per extendre's formant colònies.


Dionaea Muscipula amb flor
Apart d'aquest tipues de reproducció, hem descobert que també es reprodueix sexualment mitjançant llavors. Aquesta reproducció però no la veurem perquè es produeix a la primavera, que és quan surt la flor. Així, resolem un dels dubtes que teníem al inici quan ens preguntàvem si aquestes plantes feien flor. Faltarà veure què passa amb la Sarracenia, farà flor o no?


Tot el que fa referència a la reproducció, doncs, veiem que depèn molt de l'època de l'any. Si no haguèssim buscat aquetsa informació no hauríem descobert fins a la primavera que aquetsa espècie fa flor. Podem veure que, en el procés d'investigació, les preguntes que ens fem tenen respostes que ens arriben des de l'observació i d'altres que trobem al fer recerca. El temps és un factor que intervé clarament ja que si el nostre treball s'allargués durant tot un any hauríem pogut veure sortir la flor sense haver-ne fet la recerca a Inernet potser. Anem veient que el procés pot ser molt llarg i ple de sorpreses.

Veurem quines són les sorpreses que ens deparen encara aquestes plantes.










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada