dimarts, 9 de desembre del 2014

VI. La digestió 1


Després d'haver parlat de la nutrició, ara volem centrar-nos en el procés que es porta a terme havent menjat: la digestió. 

Per a endinsar-nos en el món de ldigestió, hem de saber que és un procés biològic de transformació i degradació química dels aliments en nutrients, és a dir, substàncies més senzilles i petites que poden ser absorbides i incorporades al metabolisme.


 

Volem començar per explicar com és la digestió que fem els éssers humans:


Comença a la boca, on els aliments queden triturats per les dents. Les glàndules salivals alliberen saliva, que conté aigua i enzims, com l'amilasa o la lipasa lingual, que inicien la descomposició de les macromolècules. La masticació acaba amb la formació de la bolla o bolus, que passa a través de l'esòfag fins a l'estómac, on es barreja amb els àcids i enzims digestius per descompondre's químicament. Després de l'estómac l'aliment descompost passa a l'intestí prim, on es barreja amb secrecions com la bilis i enzims com la maltasalactasa i sucrasa, i on s'absorbeixen la majoria dels nutrients. La resta passa a l'intestí gros on les restes són excretades en forma de femta. El quim passa per l'intestí prim, on es produeix el 95% de l'absorció de nutrients i després a través de l'intestí gruixut són eliminats durant la defecació. 

Sabent quin i com és el procés que fem els humans per digerir els aliments, ens preguntem com deu ser en el cas de les plantes i ens plantegem diverses preguntes: 

- Les plantes també trituren o fan algun procés similar a la masticació? 
- Les plantes desprenen alguna substància (com ara la saliva), per ajudar a iniciar el procés digestiu?
- Les plantes també formen un equivalent a la bolla?
- Les plantes també tenen un òrgan que seria com l'estòmac ho és pels humans?
- Les plantes tenen algun enzim per a què l'aliment es barreji amb aquest? 
- Les plantes també separen en dos els compostos, diferenciant així el que són nutrients del que són restes?
- Les plantes efectuen un procés d'absorció de nutrients? En cas afirmatiu, com el fan? 
- Les plantes tenen algun mecanisme de defecació? 

Posarem punt i apart a aquest apartat perquè més endavant parlarem, més concretament de la digestió de les plantes. Resoldrem totes les preguntes que ens hem qüestionat i aprofitarem per fer una petita comparativa entre els dos tipus de digestions (humana i de les nostres plantes carnívores).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada