dissabte, 20 de desembre del 2014

IX. Com es reprodueix la Sarracenia Purpurea?

Després de descobrir i investigar sobre la reproducció d'una de les dues espècies de planta carnívora que observem, hem tingut curiositat per saber com ho fa per reproduir-se Sarracenia purpurea.

Aquesta espècie ja de per si presenta una estructura i un color molt diferents a la de Dioanea.
L'estructura rosa púrpura de Sarracenia
Mentre que aquesta última és tota verda i se'n poden distingir les diverses parts (tija, pinça), Sarracenia està formada per un conjunt de "copes" allargades que semblen néixer totes d'un mateix punt i que són de color rosa púrpura. De fet, no hem tingut mai clar si aquesta estructura en forma de copa es considera "fulla" o "flor". Normalment quan una planta té alguna de les parts d'algun color diferent al verd, considerem que aquesta part és la flor.

Així doncs, podria ser que aquesta copa que veiem a la planta sigui la seva flor? Com sabem què és una flor i què no l'és? Quina estructura o funcions ha de tenir necessàriament una flor que no té aquesta planta? A més, normalment les plantes no floreixen a la primavera? Com pot ser que ara tingui flors la nostra planta?

Amb el grup vam estar d'acord que una flor és la part de la planta encarregada de la reproducció sexual i, com a tal, necessita una sèrie d'elements per què aquesta es produeixi (pistil, estams...). Sarracenia, però, no té cap més element que la pròpia copa i el "líquid digestiu" que manté a l'interior. Si al fons de la copa hi hagués aquests elements, quedarien submergits en aquest líquid i el pol·len encarregat de produir la fertilització, no podria arribar als òrgans sexuals de la planta. Ens vam fixar també, que normalment les fulles de les plantes no només tenen clorofil·la sinó que a més es caracteritzen per tenir nervis o vasos que són els encarregats de transportar l'aigua i les sals minerals que les arrels xuclen del terra. Vam concloure, doncs, que aquesta part en forma de copa és la fulla de Sarracenia purpurea.
Dibuix de Sarracenia purpurea
en època de floració

Tot i així, podria ser que Sarracenia produís flor en una altra època de l'any?

Com que no ho podem comprovar ara que és hivern, vam fer recerca i vam descobrir que sí, que Sarracenia purpurea floreix a la primavera. La flor neix com una estructura apart amb una tija molt llarga que creix per sobre de l'alçada de la copa. Normalment són de color rosa púrpura com ho és la copa (d'aquí creiem que ve el nom "purpurea") i quan ja són madures es deixen caure cap avall, de manera que queden orientades cap a l'interior de les copes.

Si té flor, doncs, podem afirmar que Sarracenia purpurea es reprodueix sexualment? Creiem que sí, però com que no en podem observar una ni dissecionar-la, n'hem buscat una imatge per comprovar si té un pistil (part femenina) i uns estams (part masculina) sintetitzadors de pol·len.



La flor amb les seves parts etiquetades
En aquesta imatge podem veure com efectivament la flor de Sarracenia disposa de tots elements necessaris per reproduir-se sexualment. Ens hem adonat que el pol·len que crea la pròpia planta queda recollit en aquest "paraigües" que conecta amb l'estigma. Davant d'això podem arribar a la conclusió que si els insectes accedeixen a aquesta zona amb pol·len provinent d'altres plantes, podria passar que el pol·len d'unes i altres es mesclés. Per tant, aquesta flor es pot fertilitzar directament amb les seves pròpies estructures però també amb l'ajuda dels insectes i a través de pol·len d'altres plantes.

Un altre aspecte que ens ha cridat l'atenció és aquesta orientació de la flor cap a la copa. Amb el grup hem extret una possible explicació al fet i és que potser la flor també contribueix a la caça d'insectes a la primavera. Com? Creiem que part del pol·len que produeix i que atrau als insectes, surt volant i cau a les fulles en forma de copa que hi ha sota. D'aquesta manera, els insectes també van a la copa atrets pel pol·len que hi ha caigut i queden atrapats pel líquid enganxós que la planta crea. És a dir, la part reproductora de la planta també contribueix a l'alimentació d'aquesta.

Tot i així, la flor té aquest paraigües invertit que sembla pensat precisament per recollir el pol·len que cau i que es crea al centre de la flor. Si tot el pol·len que crea la planta es perdés, no es podria reproduir. A més, tenint en compte que els òrgans reproductors estan orientats cap avall, mai no podria caure-hi pol·len provinent d'insectes que volen per sobre la planta i que el duen enganxat.

Tota aquesta funció reproductora sexual de la planta es podria treballar i observar de forma molt més detallada i significativa si ens trobéssim a la primavera. És per això que de moment hem decidit avançar i parlar sobre un altre aspecte important de la planta i que hi té molta relació: els fruits.

En parlarem en una entrada posterior!







Font de consulta: 

- Sarracenia purpurea L. (n.d.). [Data de consulta: 14, 2014]
Disponible a: https://gobotany.newenglandwild.org/species/sarracenia/purpurea/?key=dichotomous
- Sarracenia purpurea - The Purple Pitcher Plant. (n.d.). [Data de consulta: desembre 14, 2014] Disponible a http://botany.org/Carnivorous_Plants/Sarracenia_purpurea.php





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada