divendres, 12 de desembre del 2014

VII. La digestió 2

Les plantes carnívores viuen en ambients mancats de nutrients i han desenvolupat una adaptació per caçar insectes els quals els aporten aquests nutrients necessaris per a la supervivència.

Nosaltres tenim dos tipus de plantes carnívores, les quals caçen els insectes de diferents maneres. Aquestes plantes són:
 - La Dionaea, la qual utilitza trampes manillars. Tal i com el nom indica les fulles tenen forma de boca i en quant detecten una presa a dins d'aquesta, gràcies a uns pèls sensibles, es tanca.
 - La Sarracenia Purpurea, la qual usa trampes de gerro. Són trampes passives que han evolucionat de  tal manera que la víctima rellisca i cau al fons de la fulla amb forma de gerro.

Un cop han capturat l'insecte, la digestió d'aquest pot durar aproximadament 10 dies. D'aquest procès se n'encarreguen unes substàncies gastriques anomenades enzims què descomposen l'insecte i n'extreuen els nutrients. Un cop l'insecte ha estat digerit i la planta ha absorbit tot el nitrogen la planta està a punt per tornar a menjar.

El procés digestiu d'aquestes plantes carnívores té algunes semblances amb el nostre procés digestiu. En els dos casos l'aliment s'obté de fora l'organisme. També ens els dos casos intervenen enzims que fabrica el propi ésser viu per tal de facilitar la descomposició de l'aliment, de manera que pugui ser assimilat amb més facilitat per l'organisme, ja que la planta segrega enzims de la mateixa manera que el nostre organisme fabrica sucs gàstrics que contenen enzims.
La diferència està en que la planta expulsa a l'exterior aquests sucs gàstrics i quan l'insecte s'ha transformat en substàncies que la planta pot absorbir, el digereix. En el nostre cas primer hi ha una digestió mecànica en què triturem l'aliment amb les dents per tal de facilitar l'acció posterior dels sucs gàstrics i tot això és produeix a l'interior del nostre organisme.
Mentre que nosaltres eliminem les substàncies de rebuig a través de l'aparell excretor, les plantes carnívores ja no absorbeixen aquelles substàncies que no els hi són profitoses.

Dionaea alimentant-se

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada