divendres, 5 de desembre del 2014

V. Reprenem el fil

Aparquem la caça

Els últims dies els hem dedicat a l'observació del procés de caça d'aquestes plantes i a la seva manera d'absorvir l'aigua que els hi és proporcionada.
Una de les pinces de la Dioanea
 ha caçat una mosca

Respecte la caça, no l'hem pogut presenciar en persona, però si que hi ha hagut indicis de que s'hagi produit, ja que ens hem trobat més d'un cop amb les pinces de la Dioanea Muscipula tancades o mig tancades amb un insecte a l'interior. 


En el cas de l'altra espècie, en el moment de fer l'experiment amb l'aigua dins la copa, vam acabar trobant-hi un insecte ofegat.

Tot i així, de moment, hem decidit deixar aparcat el tema de l'observació de la caça. Abans, per això, resumim algunes de les conclusions a les que hem arribat:

-Dioanea Muscipula:

  • Cacen atraient els insectes amb alguna olor o substància que es crida l'atenció.
  • Quan l'insecte es fica a dins, la pinça es tanca ràpidament. Probablement les seves cèl·lules reaccionen al més mínim augment de pes o de pressió sobre seu i actuen amb aquest moviment reflex.
  • Els animals que mengen són força petits i capaços d'arribar-hi per si sols.


-Sarracenia Purpurea:

  • Caça els insectes amb la seva copa o gerro. 
  • L'insecte hi cau o s'hi fica probablement també atret per una substància semblant a la de l'espècie anterior.
  • Un cop cau, s'ofega al líquid (aigua) residual que conserva la copa al fons.

La nutrició

Deixem, doncs, l'observació de la caça en concret i ens centrem en un terme més general que creiem que ens pot donar peu a moltes preguntes i noves conclusions. Parlem de la nutrició.

A les primeres entrades vam comentar que tots els membres del grup estàvem d'acord en la idea que la nostra planta es podia alimentar de dues maneres: a partir dels animals caçats i fent la fotosíntesi com la resta de plantes. La primera manera l'hem estat comentant a les darreres entrades, però pel que fa l'altra, quins indicis tenim de que la planta fa la fotosíntesi com la resta?

Ens hem reunit tot el grup per parlar-ho i, en primer lloc, fer una pluja d'idees de tot allò que sabem sobre aquest concepte. Les idees extretes són aquestes:

-La fotosíntesi és el procés pel qual les plantes produeixen els nutrients que els serviran d'aliment i els donarà energia,
-Per fer-la necesiten: llum solar, aigua, sals minerals i C02. Sense aquests components no poden el que en el fons és una reacció química per produir glucosa, que és el seu "aliment" i oxigen, que ens permet respirar a la resta d'éssers vius.
-És un procés que només realitzen de dia, ja que de nit no disposen de llum solar.
-La fotosíntesi té lloc als cloroplasts de les cèl·lules.
-Als cloroplasts hi ha la clorofil·la, que és l'encarregada de captar la llum solar i la que dóna el color verd a la planta.
-Les arrels són les encarregades d'absorvir les sals minerals i l'aigua.

Un cop aclarides aquestes idees, hem intentat relacionar-les i comprovar si eren el mateix per a les nostres plantes.

A primer cop d'ull una cosa és clara: les dues plantes són verdes, la Dioanea per complet i la Sarracenia parcialment, ja que sembla tenir uns nervis granatosos. Per tant, les dues plantes tenen clorofil·la. Aquest fet ens porta pràticament a reafirmar que fan la fotosíntesi.

No obstant, seguim comparant i buscant evidències. Les nostres plantes disposen de moltes arrels força llargues. Podríem pensar que simplement són per a que se sostenguin al terra però comprovem, evidentment, que quan les reguem posant-los aigua sota el test, aquesta s'acaba filtrant i essent absorvida per la planta.

En relació a la seva necessitat d'hidratar-se, en tenim una altra prova clara. Una de les Dioaneas no l'hem pogut regar durant dies i el resultat ha estat aquest:

La Dioanea Muscipula mancada d'aigua

Com podem veure, algunes de les pinces s'han assecat i s'han posat de color negre. Una altra possible causa d'aquest fet és la manca de llum solar. Durant els dies de novembre que caigueren pluges molt fortes, aquesta planta es trobava al descobert i va patir molt l'impacte directe de l'aigua a més de quedar mig innundada, Per això, sabent que seguiria plovent força dies, la vam posar a aixupluc en un lloc on el poc sol que ha fet aquest mes, no hi tocava gaire.

És a dir, el color que han adoptat moltes d'aquestes pinces és quasi segur a causa de la manca d'aigua i de llum solar. Aquest fet ens permet confirmar que necessita aquests dos elements per viure.


Ens trobem, doncs, en aquest punt:


Els propers passos seran investigar i fer-nos preguntes en relació a l'obtenció de nutrients a partir de la caça d'insectes.

Seguim endavant!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada